Taloyhtiön hallitus on yksi asuinkiinteistön tärkeimmistä toimielimistä. Se ei ainoastaan huolehdi taloyhtiön hallinnosta ja kiinteistön ylläpidosta vaan myös edustaa osakkaita ja heidän etujaan.
Hallituksen keskeinen rooli
Taloyhtiön hallitus on ennen kaikkea osakkaiden edustaja. Sen päätehtävänä on selvittää miten osakkaat haluavat kehittää omaisuuttaan ja asumisviihtyvyyttään. Tämän selvittämiseksi hyviä keinoja ovat asukaskysely ja asukasillat. Kyselyn tulokset toimivat pohjana strategialle, joka ohjaa yhtiön toimintaa pitkäjänteisesti.
Hallituksen vastuu ja tehtävät
Kuntotutkimus on syvällisempi tarkastus, jossa erikoisasiantuntijat arvioivat rakennuksen tiettyjä osa-alueita tarkemmin. Näin saadaan selville mahdolliset vauriomekanismit, sopivat korjausmenetelmät ja korjausten suositeltava ajankohta. Kuntotutkimus tehdään yksittäiselle rakenteelle tai sen osalle, kun se halutaan tutkia tarkemmin. Kuntotutkimuksia voidaan tehdä esimerkiksi putkistoille, julkisivuille ja vesikatoille sekä ilmanvaihdolle. Kuntotutkimus on hyvä teettää, kun rakenteen tai järjestelmän tekninen käyttöikä alkaa lähenemään loppua. Hyvin toimivaa rakennetta tai järjestelmää ei kannata uusia. Kuntotutkimuksen perusteella voidaankin antaa rakenteelle tai järjestelmälle lisää käyttöikää.
3. Selvitä energian ja veden kulutus
Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen tehtävänä on huolehtia taloyhtiön hallinnosta, rakennusten ja kiinteistön hoidosta sekä yhtiön muusta toiminnasta. Hallituksen vastuulle kuuluu myös:
- Kutsua koolle yhtiökokoukset ja valmistella niissä käsiteltävät asiat.
- Laatia kunnossapitotarveselvitys.
- Valita isännöintiyritys ja solmia sopimus sen kanssa
- Varmistaa, että isännöinnillä on tarvittava osaaminen ja resurssit taloyhtiön johtamiseen.
- Seurata taloyhtiön taloutta ja budjettia.
- Pitää osakkaat ja asukkaat informoituna taloyhtiön asioista.
Käy lukemassa taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan kokemuksista Talotuntijasta täältä
Taloyhtiön kunnolla on suora vaikutus asumisen kustannuksiin
Hallituksen tehtävä on ajatella taloyhtiön parasta pitkällä aikavälillä. Tämä tarkoittaa, että hallituksen on usein katsottava vähintään viiden vuoden päähän. Hallituksen vastuulla on, että taloyhtiössä on hyvä asua ja sen arvo säilyy. Taloyhtiön kunto vaikuttaa asumisviihtyvyyden lisäksi suoraan asumisen kustannuksiin ja siksi siitä huolehtiminen on erityisen tärkeää.
Käy lukemassa lisää taloyhtiön kunnossapidosta täältä