Miten isännöitsijätoimistossa voidaan varautua huoneistotietojärjestelmän toiseen vaiheeseen?

kansikuva

Vanhojen kunnossapitotöiden vienti huoneistotietojärjestelmään alkaa 1.6

HTJ:n toisessa vaiheessa kaikkien taloyhtiöiden on siirrettävä tiedot taloyhtiön suorittamista kunnossapito- ja muutostöistä sekä yhtiön lainoista järjestelmään. Tässä perustamisvaiheessa taloyhtiössä tehdyt remontit siirretään järjestelmään. Siirtymäaika on 1.6.2025-30.6.2026, jolloin historiatiedot tulee viedä huoneistotietojärjestelmään.

Kun perustamisvaihe on tehty, isännöitsijöiden on päivitettävä HTJ:hin jatkuvan ylläpidon osalta kaikki uudet kunnossapito- ja muutostyöt sekä yhtiölainojen muutokset. Lisäksi huoneistotietojärjestelmään viedään vuosittain kunnossapitotarveselvitys kuukausi varsinaisen yhtiökokouksen jälkeen.

  • - "Remonttitietojen saatavuus huoneistotietojärjestelmän rakenteisessa muodossa mahdollistaa uudenlaisen tavan käyttää ja hallinnoida taloyhtiön tietoja. Kyse ei ole vain tiedon ilmoittamisesta viranomaiselle." toteaa Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Markus Tast.

Huoneistotietojärjestelmän toisessa vaiheessa kunnossapitotyöt tulee olla vakioidussa muodossa

Kunnossapitotyöt siirretään huoneistotietojärjestelmään vakioidussa, rakenteellisessa muodossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että remonttien ja kunnossapitotarveselvityksen osalta tulee käyttää huoneistotietojärjestelmän koodistoa. Käytettävät koodistot ovat esimerkiksi Talo2000 nimikkeistö, TateRYL2021 jne. Näin eri taloyhtiöiden kuntoon liittyvät tiedot ovat keskenään vertailukelpoisia.

Huoneistotietojärjestelmän toinen vaihe tuo jatkossa tarkempaa tietoa korjausten kohdistumiseen ja laajuuteen

Perustamisvaiheen jälkeen kunnossapitotöiden ilmoittamisen tarkkuus laajentuu myös käsittämään muun muassa mihin rakennuksiin ja tiloihin korjaukset kohdistuvat. Vaikka siirtovaihe ja uuden järjestelmän käyttöönottaminen tuo aluksi lisää työtä, tuo se jatkossa alalle läpinäkyvyyttä, tehokkuutta ja tervettä kilpailua. Jatkossa ei esimerkiksi tarvitse arvailla mitä kaikkea on remontoitu linjasaneerauksen yhteydessä.

  • - "Tietojen helpompi saatavuus tulee helpottamaan taloyhtiön ja isännöitsijän päätöksentekoa. Taloyhtiöiden kunnossapitoon saadaan kattavampi näkymä, jolloin suunnitelmia on helpompi tehdä pidemmänkin tulevaisuuteen. Pitkällä aikavälillä näen mahdollisuuden jopa rakennusten korjausvelan tilanteen paranemiseen" summaa Markus Tast nyt tehtävää työtä.

Tukevatko käytössä olevat ohjelmistot huoneistotietojärjestelmän toista vaihetta?

Isännöitsijätoimistoille sekä perustamisvaihe että jatkuva ilmoittaminen tuo lisää työtä. Ohjelmistojen selkeys, toimivat rajapinnat ja yksinkertainen sekä intuitiivinen käyttöliittymä helpottavat tätä työtä merkittävästi. Osa isännöintijärjestelmistä on jättäytynyt pois kehitystyöstä koskien huoneistotietojärjestelmän toista. vaihetta ja sitä koskevaa rajapintaa. Jotta huoneistotietojärjestelmän siirtymävaihe ja jatkuva ilmoittaminen menevät sujuvasti, on isännöitsijätoimistoissa hyvä varautua ennakkoon esimerkiksi tarkistamalla omalta ohjelmistotoimittajalta toimivatko rajapinnat lainatietojen ja kunnossapito- sekä muutostöiden osalta, kun siirtymäaika alkaa. Ohjelmistot on hyvä laittaa kuntoon hyvissä ajoin ennen siirtymäaikaa, jotta niiden käyttö on tuttua. Vaikka siirtymäaikaan on varattu vuosi on hyvä harkita ohjelmistojen päivitystä jo 2024 aikana. Siirtymäaikaan on varattu vuosi (1.6.2025-30.6.2026). Suurimmalla osalla tilinpäätös kiireet ajoittuvat kuitenkin keväälle, jonka vuoksi siirtymävaihe kannattaa hoitaa pois alta ennen 2026 tilinpäätös kiireitä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että siirtymävaihe olisi hyvä tehdä jo 1.6-31.12.2025 aikana.

sisältökuva

Vanhat kunnossapitotyöt Talotuntijassa vakioidussa muodossa ja siirtoa vaille valmiina

Talotuntijassa on panostettu sekä perustamisvaiheen siirtotyöhön että jatkuvaan ilmoittamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että Talotuntijassa olevat taloyhtiöiden korjaushistoriatiedot ovat valmiiksi oikeassa muodossa ja helposti siirrettävissä, kun Maanmittauslaitos avaa rajapintayhteyden. Vanhoja osakasmuutostöitä ei tarvitse ilmoittaa järjestelmään.

Siirtymävaiheen jälkeen uusien kunnossapitotöiden tietosisältö vaatimukset kasvavat

Siirtymävaiheen jälkeen uusien kunnossapitotöiden tietosisältö vaatimukset kasvavat. Kunnossapitotöiden ja osakasmuutostöiden ilmoittamiseen julkaistaan Talotuntijassa näppärä käyttöliittymä, joka helpottaa hanketietojen kirjaamista. Helppo käyttöliittymä varmistaa, että hankkeiden vaadittu tietosisältö on helppo ilmoittaa vaikka tietosisältövaatimukset kasvavat siirtymäajan jälkeen. Talotuntijan hanketyökalu on saanut testausvaiheessa erinomaista palautetta isännöitsijöiltä.

Jatkossa Huoneistotietojärjestelmään ilmoitetaan myös osakasmuutostyöt ja hallituksen kunnossapitotarveselvitys

Siirtymävaiheen jälkeen huoneistotietojärjestelmään ilmoitetaan myös osakasmuutostyöt ja hallituksen kunnossapitotarveselvitys. Hallituksen kunnossapitotarveselvitys tulee ilmoittaa jatkossa vuosittain kuukausi varsinaisen yhtiökokouksen jälkeen vakioidussa muodossa. Jokaiselle suunnitellulle tai päätetylle hankkeelle tulee ilmoittaa niihin liittyvät koodistot. Talotuntijan käyttöliittymässä isännöitsijän ei tarvitse huolehtia koodistoista, vaan ohjelma hakee ne isännöitsijän puolesta tietokannasta.

Yhteenveto

  1. Huoneistotietojärjestelmän (HTJ) toinen vaihe: Kaikkien taloyhtiöiden on siirrettävä kunnossapito- ja muutostyöt sekä yhtiön lainat järjestelmään. Siirtymäaika on 1.6.2025-30.6.2026.

  2. Tiedot siirretään vakioidussa muodossa: Kunnossapitotyöt siirretään vakioidussa muodossa käyttäen järjestelmän koodistoja, kuten Talo2000 ja TateRYL2021, jotta tiedot ovat vertailukelpoisia.

  3. Ohjelmistojen merkitys: Isännöitsijätoimistojen on varmistettava, että käytössä olevat ohjelmistot tukevat HTJ:n toista vaihetta ja että rajapinnat toimivat moitteettomasti.

  4. Valmistautuminen siirtymävaiheeseen: On suositeltavaa päivittää ohjelmistot jo 2024 aikana ja suorittaa siirtymävaihe ennen kevään 2026 tilinpäätöksiä.

  5. Helpota HTJ2 käyttöönottoa: Talotuntijassa taloyhtiöiden korjaushistoriatiedot ovat valmiiksi oikeassa muodossa, ja siirto HTJ on helppoa. Siirtymävaiheen jälkeen uusien kunnossapitotöiden tietosisältövaatimukset kasvavat.

  6. Osakasmuutostyöt ja kunnossapitotarveselvitys: Siirtymävaiheen jälkeen myös osakasmuutostyöt ja hallituksen kunnossapitotarveselvitys on ilmoitettava HTJ:hin. Talotuntijan käyttöliittymä helpottaa näiden ilmoitusten tekemistä.

Lue täältä

Mitä tietoja kunnossapito ja muutostöistä pitää viedä huoneistotietojärjestelmään: https://www.talotuntija.fi/news/huoneistotietojarjestelman-jatkokehitys-on-merkittava-askel

Mitkä muut ohjelmistot ovat mukana pilotoimassa rajapintaa Maamitauslaitoksen kanssa: https://www.maanmittauslaitos.fi/ajankohtaista/ohjelmistotoimittajat-testaavat-nyt-taloyhtioiden-remonttitietojen-tuomista